Ziołolecznictwo pszczół.
Uwaga: żaden z podanych przepisów nie był sprawdzany i nie jest certyfikowany przez żaden instytut naukowy. Wszystkie są wynikiem doświadczeń pszczelarzy – praktyków i nie zawierają najważniejszego składnika: dokładnego sposobu dozowania. Dlatego w praktycenależy pamiętać, że wszystko jest lekarstwem i wszystko jest trucizną ( jak powiedział Paracelsus). Dlatego wszelkie zabiegi należy przeprowadzać ostrożnie i środki dozować z umiarem. Zdolność pszczelarza do obserwacji skutków i wyciągania właściwych wniosków jest podstawą sukcesu.
Myślę, że moje publikacje sprowokują kolegów do podzielenia się własnymi doświadczeniami w tym zakresie, co mogłoby stanowić cenny wkład w nauce „chodzenia koło pszczół”.
- Zioła zwalczające warrozę:
- Sumak octowiec.
Dojrzałymi (zebranymi późną jesienią) owocnikami sumaka octowca (Rhus typhina) odymić rodzinę. Sumak jest bogaty w witaminę C i kwasy tłuszczowe omega 3. . Zawiera głównie kwas jabłkowy, taniny, polifenole, aminokwasy, witaminy C, B1, B2, B6, B12, cyanocobalamin, nicotinamide i biotynę. Jest również dobrym źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Stwierdzono, że po odymieniu owocnikami sumaka sypie się Varroa.
- Tymol.
100 gr tymolu
200 ml oleju roślinnego (dowolny roślinny, rzepakowy na przykład)
zielona gąbka florystyczna
Do słoika odmierzamy olej i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Gdy olej się zagrzeje słoik wyjmujemy i wsypujemy do niego tymol. Mieszamy i z powrotem wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Po kilku minutach gdy zawartość sloika się zagrzeje – można go wyjąć i dokończyć mieszanie. Tymol bardzo dobrze i szybko rozpuszcza się w oleju. Nie będzie tutaj raczej żadnych problemów z rozpuszczeniem na ciepło.
100 gramów tymolu rozpuszczonych w 200 ml oleju da objętość około 300 ml. Taki ciepły olej tymolowy gotowy jest już do użycia. Z 100 gramów możemy przygotować „miksturę” na cztery ule (4×25 gr). Gotowego oleju przygotowaliśmy 300 ml więc na jeden ul przypada 75 ml oleju zaś na jedną porcję – 25 ml.
Następny krok to przygotowanie „pasków” z zielonej gąbki florystycznej. Jest ona bardzo chłonna i jednocześnie bardzo krucha. Nasączona gąbka położona na ramkach będzie zgryzana przez pszczoły i wynoszona z ula (przez całe gniazdo). Pszczoły roznosząc drobinki gąbki dobrze rozprowadzą tymol po całym ulu. Dobrze jest więc zrobić na jedną porcję chociaż dwa wąskie i długie paski i ułożyć je w poprzek ramek (dwa paski po 12,5ml oleju itp). Dobrze tutaj mieć powałkę ale i bez tego myślę można by sobie poradzić (beleczki wyjąć, położyć paski w poprzek ramek i nakryć folią). Używając powałki należy oczywiście dopasować grubość gąbki do posiadanego „prześwitu”.
Przed zastosowaniem tej metody mając dennicę osiatkowaną należy ją zamknąć kładąc wcześniej pod siatkę kartkę białego natłuszczonego papieru (tak jak i w przypadku innych metod walczenia z warrozą). Dobrze jest unikać wszelkich „przeciągów” tak, by w czasie kuracji zachować w ulu możliwie duże stężenie tymolu.
Źródło – internet – http://ziolazodleglychkrain.blogspot.com/2014/10/rhus-typhina-rhus-glabra-sumak-octowiec.html.
- Wrotycz pospolity (ziele Matki Boskiej) –
Przed zabiegiem dennicę należy wyścielić białą kartką posmarowaną olejem jadalnym. Wrotycz musi być wysuszony, do podkurzacza dodaje się i spala całe łodygi i kwiaty. Odymiać pszczoły normalnie w czasie zwykłego przeglądu, bądź przez otwór wylotowy tak jak w przypadku mięty pieprzowej. Można łączyć te zioła.
Źródło – internet – http://pasiekamichalow.weebly.com/medycyna-naturalna-w-leczeniu-choroacuteb-pszczoacute322.html.
- Bagno zwyczajne (Ledum palustre)
Wykorzystujemy łodygi bez liści z pączkami kwiatowymi.
Sposób użycia: Z suszonych łodyg sporządzamy napar. 50 g ziela zalewamy 1 litrem wrzącej wody i odstawiamy do naciągnięcia na okres 2-3 godzin. Otrzymanym wyciągiem opryskujemy pszczoły na plastrach. UWAGA: Bagno zwyczajne jest rośliną częściowo chronioną w Polsce a zarazem trującą dla człowieka.
Źródło – internet – http://pasiekamichalow.weebly.com/medycyna-naturalna-w-leczeniu-choroacuteb-pszczoacute322.html.