Parametry jakościowe miodu
Ocena miodu przez konsumenta ogranicza się w zasadzie do sprawdzenia jego barwy, smaku i zapachu. Czasem ktoś jeszcze wspomina o badaniu miodu za pomocą … ołówka chemicznego i na tym koniec.
Owszem ocena organoleptyczna, czyli za pomocą zmysłów jest istotną częścią badania miodu, jednakże zasadnicze parametry jakościowe świadczące o pochodzeniu i wartości miodu wymagają już analizy laboratoryjnej. Są one szczegółowo sprecyzowane w przepisach dot. jakości miodu t.j. Polskiej Normie /PN-88/A-77626/ oraz Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3.10.2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Ten ostatni przepis jest obowiązujący i zgodny prawodawstwem unijnym, natomiast cytowana Polska Norma zawierająca nieco ostrzejsze kryteria jakościowe bywa nadal stosowana przez pszczelarzy w sposób dowolny.
Najważniejsze parametry jakościowe miodu przeznaczonego do bezpośredniego spożycia:
1. Zawartość wody – przepisy określają dopuszczalną zawartość wody w miodzie na max. 20%. Z pewnym przybliżeniem można stwierdzić czy miód nie jest zbyt „wodnisty”. Jeśli na powierzchni lanego z góry miodu tworzy się „kopczyk” jest on dojrzały, zaś jeśli powstaje wgłębienie miód zawiera zbyt wiele wody. Taki miód może sfermentować. Dokładne dane można uzyskać poprzez zbadanie miodu refraktometrem. Najprostszym refraktometrem optycznym pszczelarz może doraźnie, nawet przy otwartym ulu zbadać kropelkę miodu prosto z plastra. Dobre krajowe miody zawierają przeważnie 15-17% wody.
2. Zawartość cukrów prostych czyli glukozy i fruktozy w miodzie musi być nie mniejsza niż 60% dla miodów nektarowych i 45 % w miodach spadziowych. Stosunek glukozy do fruktozy jest różny w różnych miodach. I tak w miodzie rzepakowym znaczną przewagę ma glukoza i dlatego miód ten bardzo szybko krystalizuje. Odwrotnie jest w miodzie akacjowym i spadzi iglastej gdzie jest znacznie więcej fruktozy niż glukozy i dlatego miody te zachowują płynną konsystencję nawet przez kilka miesięcy. Wysoka zawartość cukrów prostych świadczy o działaniu amylazy, enzymu rozkładającego sacharozę a pochodzącego z organizmu pszczół. Tak więc szybkość procesu tzw. „scukrzania się” miodu jest zależna od stosunku cukrów prostych do siebie i nie świadczy o autentyczności lub zafałszowaniu miodu.
3. Zawartość sacharozy – nie może być w miodzie większa niż 10 %. W praktyce dobre miody zawierają 0,2 – 1,4 % sacharozy. Zwiększona zwartość sacharozy może świadczyć o zafałszowaniu miodu cukrem. Fałszerstwa te w analizie laboratoryjnej, np. chromatograficznej są bardzo łatwo wykrywalne.
4. Przewodność właściwa miodu – miodymzawierają w swoim składzie związki mineralne, przy czym miody nektarowe stosunkowo niewiele, a miody spadziowe nawet kilkakrotnie więcej. Ponieważ w roztworze wodnym wyższa zawartość związków mineralnych zwiększa przewodność elektryczną mierzoną w Siemiensach /S/, badanie przewodności elektrycznej roztworu miodu pozwala odróżnić miody nektarowe i spadziowe. I tak miody wiosenne mają przewodność ok.0,2 mS/cm zaś spadź iglasta powyżej 1,2 mS/cm. Rozporządzenie ustala wartość graniczną tego parametru na 0,8 mS/cm.
Poniżej tej wartości są miody nektarowe, powyżej spadziowe. Wartości poniżej 0,1 mS/cm mogą oznaczać zafałszowanie miodu inwertem.
5. Liczba diastazowa – określa tzw. aktywność enzymatyczną miodu a więc pośrednio zawartość żywych enzymów pochodzących głównie z organizmu pszczół /amylaza,inwertaza i inne/ . Przepisy określają wartość tej jednostki na minimum 8. Dobre miody mają liczbę diastazową na poziomie 10-15 /rzepak ,akacja/ a nawet 28-30 /spadź ,lipa, gryka/. Liczba diastazowa miodu będzie niska po przegrzaniu miodu powyżej 40oC , co niszczy enzymy i przy jego zafałszowaniu .
6. Zawartość HMF – 5-hydroksymetylofurfural jest związkiem chemicznym powstającym w miodzie z glukozy pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. Jest substancją szkodliwą dla pszczół i człowieka. Dlatego zawartość HMF w miodzie nie może przekraczać 40 mg/kg. Dobre, krajowe miody zawierają 2-7 mg/kg HMF. Zawartość HMF w miodzie zafałszowanym syropem skrobiowym może wynosić nawet 900mg/kg. Zawartość HMF rośnie w miodzie długo przechowywanym i podgrzewanym w zbyt wysokiej temperaturze.
7. Zawartość kwasów organicznych – ich obecność nadaje miodom specyficznego smaku a także powoduje że miody mają kwaśny odczyn. Przykładowo pH miodu gryczanego wynosi 3.9 a spadziowego 4,6. Obecność kwasów podobnie jak duża koncentracja cukrów konserwuje miód jako produkt spożywczy powodując, że jego przydatność do spożycia wynosi aż 3 lata. Przepisy określają dopuszczalną zawartość wolnych kwasów na maximum 50 mval/kg.
8. Zawartość proliny – laboratoria badające jakość miodu określają także zawartość proliny. Prolina jest aminokwasem najpowszechniej występującym w nektarze i miodzie / stanowi ok. 50% wszystkich aminokwasów/. Naturalna zawartość proliny w miodzie rzepakowym wynosi dla przykładu 23 mg/100 g, a w miodzie spadziowym nawet ok. 73 mg/100 g.
9. Analiza pyłkowa miodów – w miodach nektarowych ,co zrozumiałe znajduje się pyłek roślin z jakich zbierany był nektar. Ponieważ ziarna pyłku różnych roślin mają określoną barwę i kształty, można na podstawie mikroskopowej analizy miodu określić dokładnie jego odmianę. Analiza pyłkowa pozwala też jednoznacznie stwierdzić ewentualne domieszki miodów pochodzących z innych regionów klimatycznych czy kontynentów.
Naturalne miody z Polskiej pasieki
-
Miód mniszkowy 250g (pasieka rodziny Królów)16,00 zł
-
Miód wielokwiatowy 250 g (gospodarstwo pasieczne T. Gacek)16,00 zł
-
Miód mniszkowy 250 g (gospodarstwo pasieczne T. Gacek)16,00 zł
-
Miód lipowy 250 g (pasieka rodziny Królów)16,00 zł
-
Miód gryczany 250 g (pasieka Oleńka)16,00 zł
-
Miód akacjowy 250 g (pasieka rodziny Królów)16,00 zł
-
Miód leśny 250 g (pasieka rodziny Królów)17,00 zł
-
Miód wielokwiatowy 420 g (pasieka rodziny Królów)25,00 zł
-
Miód rzepakowy 420 g (pasieka rodziny Królów)25,00 zł
-
Miód rzepakowy 400 g (pasieka Oleńka)25,00 zł
-
Miód lipowy 400 g (pasieka Oleńka)27,00 zł
-
Miód gryczany 400g (pasieka Oleńka)27,00 zł
-
Miód akacjowy 420 g (pasieka rodziny Królów)27,00 zł
-
Miód gryczany 420g (pasieka rodziny Królów)27,00 zł
-
Miód mniszkowy 420g (pasieka rodziny Królów)27,00 zł
-
Miód lipowy 420 g (pasieka rodziny Królów)27,00 zł
-
Miód akacjowy 400 g (pasieka Oleńka)27,00 zł
-
Miód gryczany 400 g (pasieka na wulkanie)27,00 zł
Czasami w wyjątkowych wypadkach bada się także zawartość w miodzie metali ciężkich, antybiotyków i sulfonamidów, pozostałości środków warrozo-bójczych, zanieczyszczeń, pierwiastków promieniotwórczych itd.
Jak więc widać jakość miodu może być precyzyjnie określona. Są to jednak badania dosyć kosztowne i wykonywane tylko w wypadku dużych partii miodu tzw. partii standaryzowanych. Większość miodów zwłaszcza w obrocie bezpośrednim między producentem-pszczelarzem a konsumentem nie jest badana, lub badana tylko w podstawowym zakresie /np. woda, przewodność, HMF/.
Trzeba jednak wiedzieć, że pszczoły zawsze produkują miód o najwyższych parametrach. Jeśli pszczelarz dochowa podstawowych zasad gospodarki pasiecznej i higieny pozyskiwania miodu i nie zepsuje tego idealnego wytworu rodziny pszczelej uzyskuje bez trudu miód spełniający wszystkie powyższe wymagania jakościowe.
Karniowice 14.12.2010 r.
Jan Ślósarz