Artykuły
Artykuły pszczelarskie
Taktyka walki w wojnie z warozą
Z życiorysu ks. dr Henryka Ostacha cz. I
Powtórka z pszczelarskiego ABC część 2
Powtórka z pszczelarskiego ABC część 1
Jaki wybrać ul?
Biologiczne uwarunkowania gosp. pasiecznej.
Dlaczego giną pszczoły?
Odporność pszczół na choroby.
Do czego potrzebne są trutnie?
Warroza coraz groźniejsza
po sezonie pszczelarskim 2010
Zadziwiający świat pszczół
Parametry jakościowe miodu
Zgnilec złośliwy
Apis Ceranae
Wentylacja w ulach
Pyłek kwiatowy - pokarm, który jest lekiem
Jak kształtować pogłowie pszczół w pasiece?
Dezynfekcja w profilaktyce chorób pszczół
Doniesienia z frontu Nosema Cerana
Lekceważenie warozy
Rójka w nowoczesnej pasiece
CCD przyczyną śmierci pszczół?
Metody poddawania matek pszczelich
Najważniejsze błędy w praktyce pszczelarskiej
Matka jest tylko jedna
Nawłoć jako pożytek pszczeli
Dobra pszczoła z Dobrej
Kongres Apimondii
Jak żyją i pracują pszczoły robotnice
Zimowla
Eksperyment z zastosowania izolatorów Chmary
Miesięczne zalecenia pasieczne
Poradnik dla początkujących
Powtórka z pszczelarskiego ABC część 2
Rozdział II „Pszczoły robotnice”
W silnej rodzinie pszczelej winno być robotnic:
- W zależności od sezonu:
- w sezonie pszczelarskim (maj- lipiec) = 50-70 tyś. osobników tj. obsiadanych 20-30 ramek wielkopolskich,
- do zazimowania (sierpień - wrzesień)= 25-30 tyś. osobników tj. 6-8 obsiadanych ramek wielkopolskich,
- po zimowli ( marzec-kwiecień) = 15-20 tyś. osobników tj. 5-7 ramek wielkopolskich.
- Rodzina pszczela średnio- silna posiada mniej od silnej o ok. 5 tyś. robotnic - obsiada 5-6 ramek wielkopolskich.
- Słaba rodzina pszczela to mniej od silnej o ok. 10 tys. robotnic, obsiada 3-4 ramki wielkopolskie.
- W jednym kilogramie pszczół znajduje się ok. 10 tyś. osobników przy czym ok., 8,5 tyś - 9 tys. robotnic w rójce.
- Cykl rozwojowy pszczoły robotnicy od jajeczka do dorosłego osobnika wynosi 21 dni w tym wylęg larwy = w 3 dobie, zasklep = w ok.6 dobie.
- W jednym dm2 obustronnie zasklepionego czerwia pszczelego znajduje się ok. 800 komórek pszczelich, natomiast na plastrze trutowym ok. 500 komórek trutowych.
- Wymiana pokolenia pszczół robotnic z długowiecznych zimowych na wiosenno- letnie dokonuje się w zależności od warunków przyrodniczo- klimatycznych w okresie kwiecień - maj.
- Robotnice kłębu zimowego (długowieczne) pochodzą z wychowu w okresie ok., 15 lipiec -15 wrzesień jeśli nie karmią larw żyją ok. 5 m-cy gdy pozostałe ok. 5 tygodni.
- Robotnice kłębu zimowego winny być oszczędzone od wykonywania prac w tym szczególnie wychowu czerwia (karmienia mleczkiem) oraz od przygotowywania zapasów zimowych (przerabiania cukru).
- Zakarmienie pszczelich rodzin tam gdzie to możliwe winno nastąpić w terminie do 30 sierpnia.
- W czasie sezonu pszczelarskiego rodzina pszczela wychowuje ok. 150 tyś. robotnic na co zużywa ok. 30 kg pyłku.
- Na całkowite wykarmienie jednej larwy karmicielki zużywają ok. 125 mg pyłku i 142 mg Miodu.
- Jedna karmicielka jest w stanie wykarmić 2-3 larwy - robotnice które karmiły mleczkiem żyją krócej.
- Karmicielki w ilości 1,5 tyś. osobników mogą wykarmić 3-4,5 tyś. larw.
- Wychów czerwia trutowego jest oznaką nadmiaru produkowanego mleczka pszczelego w rodzinie, co w konsekwencji może prowadzić do powstawania nastroju rojowego.
- W zimie pszczoły nie śpią, lecz cały czas są aktywne w wytwarzaniu ciepła potrzebnego do przetrwania rodziny.
- Po wiosennym przesileniu dnia z nocą wzrasta stopniowo aktywność pszczelich rodzin co objawia się wzrostem temperatury w gnieździe oraz rozpoczęciem czerwienia, a także wzrostem spożycia zapasów.
- Rodzina pszczela zużywa pokarm w ciągu miesiąca: lutego = ok. 1 8 kg; marca= ok. 2,8 kg; kwietnia = ok. 3,5 kg miodu rocznie ok. 100-120 kg.
- Nektar przynoszony przez pszczoły do ula zawiera ok. 80% wody gdy w miodzie dojrzałym jest jej około 20%.
- Odparowanie wody przy produkcji miodu wymaga znacznej ilości wolnych komórek.
- Miód w ulach o zimowej zabudowie gromadzony jest w tylnej- górnej części plastrów oraz plastrach bocznych, natomiast w ulu o ciepłej zabudowie w górnej i bocznej części plastrów oraz plastrach tylnich. Ramki pierwsze od wlotka są bez zapasów pokarmowych.
- Robotnice wygryzione z komórek plastrów jesienią potrzebują przygotować się do zimowli - w tym celu zjadają dużo pyłku
- Po skończeniu się pożytku głównego w pniach jest dużo zbieraczek, które mogą zagrażać słabszym rodzinom rabunkami.
- W praktyce łatwo przeoczyć tzw. ciche rabunki gdzie „ruch na wlotkach” jest niby normalny, a jednak pojedyncze ociężałe robotnice wychodzą po przedniej ścianie ula do góry skąd startują do lotu. Powyższe najłatwiej zauważyć pod wieczór.
- W przypadku, kiedy to obserwowana rodzina gdzieś rabuje obserwuje się powroty robotnic z obfitym zbiorem w sytuacji gdy inne rodziny zachowują się spokojnie.
- Najczęstszą przyczyną powstawania rabunków jest niewłaściwe postępowanie pszczelarza w tym: odkładanie wyjmowanych a ula ramek obok albo do niezabezpieczonego pojemnika (transportówki), rozlewanie syropu itp.
- Użytkowość pszczelich rodzi ocenia się na podstawie:
- wydajności miodowej,
- wydajności woskowej,
- łagodności,
- skłonności do rabunków,
- trzymania się plastrów,
- nierojliwości,
- w praktyce pszczelarskiej często stosuje się następujące przeliczniki:
- 1 kg wosku= 3,5 kg miodu;
- 1 kg pszczół robotnic = 2,5 kg miodu,
- 10 dcm2 zasklepionego z jednej strony czerwia = 1 kg miodu.
Opracował: Józef Bukowski