WOJEWÓDZKI
ZWIĄZEK
PSZCZELARZY
W KRAKOWIE

Artykuły


Powtórka z pszczelarskiego ABC część 2

Rozdział II „Pszczoły robotnice”

W silnej rodzinie pszczelej winno być robotnic:

  1. W zależności od sezonu: 
    • w sezonie pszczelarskim (maj- lipiec) = 50-70 tyś. osobników tj. obsiadanych 20-30   ramek wielkopolskich,
    • do zazimowania (sierpień - wrzesień)= 25-30 tyś. osobników tj. 6-8 obsiadanych ramek wielkopolskich,
    • po zimowli ( marzec-kwiecień) = 15-20 tyś. osobników tj. 5-7 ramek wielkopolskich.
  2. Rodzina pszczela średnio- silna posiada mniej  od silnej o ok. 5 tyś. robotnic - obsiada 5-6 ramek wielkopolskich.
  3. Słaba rodzina pszczela to mniej od silnej o ok. 10 tys. robotnic, obsiada 3-4 ramki wielkopolskie.
  4. W jednym kilogramie pszczół znajduje się ok. 10 tyś. osobników przy czym ok., 8,5 tyś - 9 tys. robotnic w rójce.
  5. Cykl rozwojowy pszczoły robotnicy od jajeczka do dorosłego osobnika wynosi 21 dni w tym wylęg larwy = w 3 dobie, zasklep = w ok.6 dobie.
  6. W jednym dm2 obustronnie zasklepionego czerwia pszczelego znajduje się ok. 800 komórek pszczelich, natomiast na plastrze trutowym ok. 500 komórek trutowych.
  7. Wymiana pokolenia pszczół robotnic z długowiecznych zimowych na wiosenno- letnie dokonuje się w zależności od warunków przyrodniczo- klimatycznych w okresie kwiecień - maj.
  8. Robotnice kłębu zimowego (długowieczne) pochodzą z wychowu w okresie ok., 15 lipiec -15 wrzesień jeśli nie karmią larw żyją ok. 5 m-cy gdy pozostałe ok. 5 tygodni.
  9. Robotnice  kłębu zimowego winny być oszczędzone od wykonywania prac w tym szczególnie wychowu czerwia (karmienia mleczkiem) oraz od przygotowywania zapasów zimowych (przerabiania cukru).
  10. Zakarmienie pszczelich rodzin tam gdzie to możliwe winno nastąpić w terminie do 30 sierpnia.
  11. W czasie sezonu pszczelarskiego rodzina pszczela wychowuje ok. 150 tyś. robotnic na co zużywa ok. 30 kg pyłku.
    • Na całkowite wykarmienie jednej larwy karmicielki zużywają ok. 125 mg pyłku i 142 mg Miodu.
    • Jedna karmicielka jest w stanie wykarmić 2-3 larwy - robotnice które karmiły mleczkiem żyją krócej.
    • Karmicielki w ilości 1,5 tyś. osobników mogą wykarmić 3-4,5 tyś. larw.
    • Wychów czerwia trutowego jest oznaką nadmiaru produkowanego mleczka pszczelego w rodzinie, co w konsekwencji może prowadzić do powstawania nastroju rojowego.
    • W zimie pszczoły nie śpią, lecz cały czas są aktywne w wytwarzaniu ciepła potrzebnego do przetrwania rodziny.
    • Po wiosennym przesileniu dnia z nocą wzrasta stopniowo aktywność pszczelich rodzin co objawia się wzrostem temperatury w gnieździe oraz rozpoczęciem czerwienia, a także wzrostem spożycia zapasów.
    • Rodzina pszczela zużywa pokarm w ciągu miesiąca: lutego = ok. 1 8 kg;  marca= ok. 2,8 kg; kwietnia = ok. 3,5 kg miodu rocznie ok. 100-120 kg.
  12. Nektar przynoszony przez pszczoły do ula zawiera ok. 80% wody gdy w miodzie dojrzałym jest jej około 20%.
    • Odparowanie wody przy produkcji miodu wymaga znacznej ilości wolnych komórek.
    • Miód w ulach o zimowej zabudowie gromadzony jest w tylnej- górnej części plastrów oraz plastrach bocznych, natomiast w ulu o ciepłej zabudowie w górnej i bocznej części plastrów oraz plastrach tylnich. Ramki pierwsze od wlotka są bez zapasów pokarmowych.
  13. Robotnice wygryzione z komórek plastrów jesienią potrzebują przygotować się do zimowli - w tym celu zjadają dużo pyłku
  14. Po skończeniu się pożytku głównego w pniach jest dużo zbieraczek, które mogą zagrażać słabszym rodzinom rabunkami.
  15. W praktyce łatwo przeoczyć tzw. ciche rabunki gdzie „ruch na wlotkach” jest niby normalny, a jednak pojedyncze ociężałe robotnice wychodzą po przedniej ścianie ula do góry skąd startują do lotu. Powyższe najłatwiej zauważyć pod wieczór.
  16. W przypadku, kiedy to obserwowana rodzina gdzieś rabuje obserwuje się powroty robotnic z obfitym zbiorem w sytuacji gdy inne rodziny zachowują się spokojnie.
  17. Najczęstszą przyczyną powstawania rabunków jest niewłaściwe postępowanie pszczelarza w tym: odkładanie wyjmowanych a ula ramek obok albo do niezabezpieczonego pojemnika (transportówki), rozlewanie syropu itp.
  18. Użytkowość pszczelich rodzi ocenia się na podstawie:
    • wydajności miodowej,
    • wydajności woskowej,
    • łagodności,
    • skłonności do rabunków,
    • trzymania się plastrów,
    • nierojliwości,
    • w praktyce pszczelarskiej często stosuje się następujące przeliczniki:
      • 1 kg wosku= 3,5 kg miodu;
      • 1 kg pszczół robotnic = 2,5 kg miodu,
      • 10 dcm2 zasklepionego z jednej strony czerwia = 1 kg miodu.

 

Opracował: Józef Bukowski